Kedvencem (0)

Szótárunk segíthet az ágyneműhuzat kiválásztásában

A megfelelő ágyneműhuzat kiválasztása igazi tudománynak tűnhet, ha nem ismerjük az alap fogalmakat. Ez a rövid cikk segíthet a szükséges fogalmak tisztázásában.

Pamut

Az egyik legfontosabb textilipari nyersanyag. Találkozunk vele ruházatunkban, lakásunkban, egészségügyi és műszaki textíliákban stb. A gyapot fontos szerepet töltött be az emberiség történetében, mert egyike a legősibb növényeknek, amelyet az ember termeszt. Mi az ágyneműhuzat gyártásánal vettük hasznát, mivel nagyszerű tulajdonságai vannak - légáteresztő, nedvszívó, tapintásra kellemes és hipoallergén. A pamut minőségét a pamutfonal hossza határozza meg - minél hosszabb, annál jobb. 

Pamut szatén 

A szatén megjelölés nem az anyag minőségét jelenti, hanem a szövés módját. Szatén anyagot bármilyen alapanyagól lehet készíteni, akár műszálból is. Szaténszövéssel készülhet textília selyem, pamut, poliészter szálakból vagy kevert szálakból (pl. pamutból és poliészterből). A végeredmény annak függvénye, hogy milyen alapanyagból szövik a kelmét. 

Egyiptomi pamut

Az egyiptomi pamut egy nagyon különleges anyagfajta, speciális éghajlat kell hozzá, hogy a pamutszálak hosszúak és finomak legyenek. Ez az atlaszszövés, amely segítségével egy különleges puhaságú szatén anyagot nyerünk, ennek hála luxuskategóriába tartozik. Az egyiptomi pamut kiváló nedvszívó képességgel rendelkezik. 

Elasztán

A poliuretánból készült rugalmas szálak összefoglaló neve. Mesterséges „gumiszál”, amely más szálakhoz kapcsolódva rugalmas szövetet eredményez. Ennek hála lepedőink alkalmazkodóak. 

Tömeg

Az anyag tömege grammokban. Nem igaz, hogy minél nagyobb tömeg, annál nagyobb minőség. Pont fordítva. Az agyneműhuzat minőségét a fonal minősége biztosítja. A minőségi fonal hosszú és vékony. Tehát ebben az esetben az anyag sűrűbb, de a tömege kisebb. 

Mako szatén

A minőséget és luxust a hosszúszálú egyiptomi pamutból, 200 szál/négyzethüvelyk sűrűséggel készült anyag garantálja. Az Európa szerte népszerű anyag előnyös hatást gyakorol a hálószobája hangulatára.  

Mercerezés

A mercerezés  során a gyapotszálat sós-oldatban nyomás alatt lelapítják. Ezzel az eljárással erősebb és magasabb fényhatású, elegánsabb anyagot nyernek.

Prémium szatén

Ez a luxus szatén ágyneműhuzat mercerezett és szuperfésült egyiptomi pamutból készült. Kivitelezéséhez csakis a legfinomabb fonalak voltak felhasználva,300 pamutfonal sűrűséggel egy négyzethüvelykre. 100 métere mindössze egy gramm!

Szanforizálás

Egy olyan technológia, amely magas hőfokú vasalással csökkenti az alapanyag zsugorodásának mértékét.

Reméljük, hogy segíthettünk, és ezek után könnyebben tud majd választani ágyneműhuzatot és nem fog elveszni a huzatok rengetegében. Ne dőljön be az eladók által kínált olcsó ágyneműhuzat kínálatában.